Niet het vervangen van beschadigde goederen maar het duurzaam herstellen ervan moet in de nabije toekomst de norm worden. Als het aan de initiatiefnemers ligt, zou dit eind volgend jaar al gemeengoed moeten zijn.

Dat is de boodschap van het Manifest Duurzaam Schadeherstel. Deze intentieverklaring is tijdens de Schademiddag 2023 ondertekend door Verbond van Verzekeraars, Schoonmakend Nederland en Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE).

Eyeopener

Hoewel er al langer aandacht is voor het onderwerp, zijn de overstromingen in Limburg de eyeopener geweest om duurzaam schadeherstel tot de norm te verheffen. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van apparatuur in plaats van een financiële vergoeding uit te keren voor een nieuw apparaat. Ook hergebruik van onherstelbare spullen, eventueel voor andere doeleinden, valt onder duurzaam schadeherstel, aldus het Verbond.

Uitdaging

De betrokken partijen erkennen dat ze een flinke uitdaging aangaan. Nu is vervangen of vergoeden vaak nog gebruikelijk. Dat – en meer – moet veranderen. Ook als het gaat om vervangend vervoer bij autoschade, bijvoorbeeld. Want misschien wil de gedupeerde auto-eigenaar net zo lief een paar dagen per trein reizen. En kan de auto worden gerepareerd door een schadehersteller dichterbij huis. Duurzaam schadeherstel gaat dus niet alleen over het hergebruiken van materialen, maar ook over CO2-uitstoot.

Samenwerking

De betrokkenen partijen benadrukken dat samenwerking binnen de gehele keten doorslaggevend is om de ambities waar te maken. Zo geldt voor schade-experts dat ze voortaan niet alleen naar de financiële impact moeten kijken, maar ook het duurzaamheidsvraagstuk moeten meewegen. Alleen zo kan schadeherstel ook rekening houden met ecologische en sociaal-maatschappelijke waarden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u weten wat duurzaam herstel betekent voor uw lopende schadeverzekeringen? Neem dan gerust even contact met ons op.