De maximale vergoeding die kredietverstrekkers mogen berekenen over leningen is per 1 juli verder omhoog gegaan. Sinds die datum bedraagt de leenrente tot wel 14%. Daarmee is lenen weer een stuk duurder geworden.
Eind vorig jaar was de maximale rentevergoeding voor leningen nog 10%. Op 1 januari van dit jaar steeg deze naar 12% en nu is daar opnieuw 2% bijgekomen.
Wettelijke rente
Dat komt omdat de wettelijke rente omhoog is gegaan. Die is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de inflatie te beteugelen, heeft de ECB de belangrijkste rentes in de afgelopen maanden meerdere malen verhoogd. De wettelijke rente stijgt nu mee en gaat van 4% naar 6%.
Opslag
Naast de wettelijke rente mogen geldverstrekkers een opslag berekenen. Deze was lange tijd maximaal 12%, maar is tijdens de coronacrisis – in eerste instantie tijdelijk – verlaagd naar 8%. Dat percentage is inmiddels definitief en bedraagt dus ook na 1 juli hooguit 8%.
Rood staan, creditcardschuld en afbetaling
De nieuwe maximale kredietrente geldt niet alleen voor persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook voor rood staan en bij creditcardschulden. Datzelfde geldt voor kopen op afbetaling bij onder andere webwinkels en postorderbedrijven.
Besparen
Toch blijven er flinke verschillen tussen de aanbieders van kredieten en betaalt u lang niet altijd het volle pond. Daardoor kan het verstandig zijn om schulden, waarover u de maximale rente moet betalen, onder te brengen in een persoonlijke lening. De kans is groot dat u op die manier geld kunt besparen.
Meer informatie
Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met het vinden van een passende lening tegen de beste voorwaarden.