Het aantal woningbranden is vorig jaar opnieuw flink afgenomen. Kregen verzekeraars in 2021 nog 61.000 meldingen binnen, in 2022 waren dat er 56.000. Wel is het gemiddelde schadebedrag opgelopen van € 4.079 naar € 4.225.

Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden die branchevereniging Verbond van Verzekeraars heeft gepubliceerd. De daling past bij de trend die sinds 2018 is ingezet. Wel waren er in 2020 iets meer branden dan het jaar ervoor. Waarschijnlijk hing dat samen met het feit dat meer mensen in die tijd thuis werkten.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van brand in huis is menselijk handelen. Denk bijvoorbeeld aan onvoorzichtigheid bij koken, kaarsen die omvallen of te dicht bij brandbare huisraad staan en incidenten als gevolg van roken. Ook tijdens werkzaamheden in en om huis gaat het regelmatig mis. Kortsluiting is de derde oorzaak van een woningbrand.

Preventie

Om blijvend aandacht te vragen voor woningbrand-preventie werkt het Verbond nauw samen met Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Veruit de meeste brandwonden ontstaan namelijk in en om het huis. Ondanks de daling van het aantal branden is er helaas nog geen afname te zien van de hoeveelheid letsel, aldus de brandwondenstichting.

Stop en denk na

Dat komt waarschijnlijk omdat mensen bij brand te snel zelf in actie komen. En dat is lang niet altijd de beste keuze. Zeker als het gaat om onblusbare branden, zoals bijvoorbeeld accu’s en batterijen die in brand vliegen. Het devies van de brandwondenstichting is dan ook: ‘Stop en denk na’. Is de brand zelf te blussen? Of kunnen u en uw huisgenoten beter vluchten en het bluswerk aan de brandweer overlaten?

Rookmelders

Voor de nationale brandweer is de risicomonitor belangrijk omdat deze inzicht geeft in de aantallen en omvang van schadeclaims als gevolg van brand. Net als het Verbond benadrukt de brandweer het belang van rookmelders. Die zijn sinds afgelopen zomer verplicht, maar hangen nog lang niet in elk huis. Terwijl rookmelders helpen om brand snel te ontdekken waardoor de schade vaak beperkt blijft.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bijvoorbeeld over de dekking van uw verzekeringen, mocht er onverhoopt brand in uw woning ontstaan? Neem dan gerust even contact met ons op.